ponthus aan het woord

Marko Pavic | projectmanager

De rol van Ponthus als onafhankelijke verbinder 

 Ponthus begeleidt organisaties bij verandering en verbetering. Hoe vertaalt zich dat concreet in jouw werk als projectmanager? 
“Als projectmanager in de industrie werk ik op het snijvlak van strategie en uitvoering,” vertelt Marko. “Mijn taak is om samen met de klant concrete resultaten te boeken – of dat nu gaat om kostenverlaging, doorlooptijdverkorting of efficiëntere voorraden. Maar dat lukt alleen als er draagvlak is op alle niveaus, van de werkvloer tot de directie.” 
Ik probeer de juiste mensen bij elkaar te brengen en daarmee beweging in processen te creëren. Vaak betekent dat dat ik niet meteen begin met het aandragen van oplossingen, maar eerst goed luister. Wat is er écht aan de hand?” 

Kansen en knelpunten in de industrie 

Wat maakt de industriële sector interessant voor jou? 
De complexiteit en de resultaatgerichtheid. 
In de industrie lopen technische systemen, productie, logistiek, en menselijk gedrag allemaal door elkaar heen. Alles is met elkaar verbonden. Dat vraagt om structuur en communicatie. 
Ik help klanten overzicht te creëren, zodat ze weer grip krijgen op hun processen en data. 
Er wordt gestuurd op resultaten: geld, tijd en prestaties. Dat spreekt me aan. Je werkt met mensen die, net als ik, gedreven zijn om te verbeteren en te digitaliseren. Het is een wereld waar je echt impact kunt maken.” 

Wat kom je het vaakst tegen als knelpunt in industriële organisaties? 
Ik zie bij industriële organisaties vaak vergelijkbare uitdagingen terugkeren: “Er is behoefte aan grip op processen, efficiënter voorraadbeheer, inzicht in productiviteit of verspilling. Uiteindelijk draait het om betere prestaties door slimmer gebruik van data. Daarnaast zijn er afdelingen die ieder hun eigen taal spreken, belangen die schuren, mensen die zich niet gehoord voelen. En toch moet het geheel blijven draaien. Wij zorgen ervoor dat er bruggen worden gebouwd tussen die werelden. Door goed te luisteren en te spiegelen, maar ook door stevig door te pakken als dat nodig is.”  

Van data naar inzicht – en actie 

Veel industriële klanten worstelen met grip op hun data. Hoe spelen jullie daarop in? 
Door aan te sluiten bij waar de klant staat. Soms is er chaos in Excel-bestanden, soms zijn er al mooie systemen die niet worden gebruikt. Wij zorgen dat data weer gaat leven — dat mensen er iets mee kunnen. En dat begint altijd bij de vraag: wat wil je weten, en waarom? 
“Ik loop soms vier van de vijf dagen rond op de werkvloer. Zo begrijp ik wat er speelt, bouw ik vertrouwen op en kan ik herkenbare verbeterpunten benoemen. De samenwerking verloopt daardoor soepel – van boardroom tot operator. Je moet het proces echt samendoen, anders wordt het niks.  

Hoe helpt het platform GOUD hierbij? 
GOUD vertaalt ruwe data naar concrete inzichten. Niet als abstract dashboard, maar als praktisch hulpmiddel. Het legt verbanden bloot die mensen intuïtief al aanvoelen, maar nu met feiten kunnen onderbouwen. Bijvoorbeeld: ‘Waarom lopen we hier vertraging op? Wat zegt het voorraadverloop daarover? Hoe verhoudt zich dat tot onze planning?’ 

Kun je een voorbeeld geven van zo’n inzicht uit GOUD? 
Zeker. Een voorbeeld is het aantal keren dat een pallet onnodig wordt verplaatst in een magazijn – dat kost tijd en geld. Of inzicht in de daadwerkelijke output van machines, en waarom targets niet gehaald zijn. Dat zijn inzichten waar je morgen al iets mee kunt. “Met GOUD wordt zichtbaar waar knelpunten zitten, en door die schakel te herstellen, verbetert het proces.” 

Hoe zorgen jullie dat GOUD past binnen de dagelijkse praktijk van een klant? 
Door het samen te doen en herkenbaar te maken. Geen standaardtemplate, maar een aanpak op maat. We implementeren niet alleen het systeem, maar trainen ook de mensen — zodat ze snappen wát ze zien en waarom het relevant is. Dan wordt data geen last, maar een kracht.  

De aanpak van Ponthus: technisch én menselijk 

Wat maakt een samenwerking met Ponthus volgens jou uniek? 
“Wij combineren technische expertise met échte aandacht voor mensen. We brengen rust en structuur in vaak chaotische situaties, denken mee, spiegelen en durven ook door te pakken. Wat klanten waarderen, is dat we niet alleen adviseren maar ook implementeren — en blijven tot het werkt. 
Daarnaast bewegen we soepel door alle lagen van een organisatie: van boardroom tot werkvloer. Juist die verticale verbinding — strategisch én operationeel — zorgt ervoor dat we projecten succesvol kunnen vertalen naar de praktijk. En dat maakt ons op de lange termijn een vertrouwde partner voor ICT- en procesvraagstukken.” 

 Wat drijft jou persoonlijk in je werk? 
“Mijn drijfveer is om echt iets in beweging te zetten, en resultaten te behalen” vertelt Marko. “Ik kom het best tot mijn recht in omgevingen waar mensen diezelfde energie voelen – collega’s en klanten die net als ik iets wíllen verbeteren. Je herkent elkaar snel; het voelt bijna als een gedeelde bloedgroep. Die gedrevenheid zorgt ervoor dat je samen meters maakt.”  

Vooruitkijken 

Welke ontwikkelingen zie jij op het gebied van data en procesoptimalisatie? 
De volgende stap is voorspellend werken. Niet alleen rapporteren wat er misging, maar kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren — op basis van historische data en slimme algoritmes. Bijvoorbeeld in de driehoek van planning, productie en logistiek: daar liggen enorme kansen. 

Wat hoop je dat klanten vooral meenemen na een project met Ponthus? 
Dat ze zelf verder kunnen. Met inzichten, met vertrouwen, met tools die werken. En dat ze voelen: dit is niet alleen een project geweest, dit is een stap vooruit. Uiteraard streven we ernaar dat we bij een volgend vraagstuk top off mind zijn bij deze klant. 

Ponthus: waar verandering werkt 

Meer weten over hoe Ponthus industriële organisaties helpt met procesverbetering en projectmanagement? Kijk op www.ponthus.nl of neem contact op via info@ponthus.nl. 

Nieuwsgierig naar GOUD? 
Vraag de brochure ‘GOUD – Grip op uw data’ aan en ontdek hoe inzichten leiden tot echte verbetering. Mail naar info@ponthus.nl.