Ponthus

Medewerker aan het woord: Ruud van Cruchten BI Consultant & Data Scientist

De eerste stap naar succes 

Ruud is een medewerker van Ponthus die momenteel al een paar jaar werkzaam is als BI Consultant & Data Scientist. Voordat hij hier terecht is gekomen heeft Ruud het Gymnasium gevolgd. Toen Ruud zich moest oriënteren op zijn vervolgstudie kwam hij tot de conclusie dat hij graag de economische kant op wilde, een opleiding aan de technische universiteit trok hem toen nog niet. 

Na een lange zoektocht naar welke studie bij hem zou passen heeft hij gekozen voor Economie & Informatica, voorheen de opleiding bestuurlijke informatiekunde. Deze combinatie bachelor van bedrijfseconomische vakken en informatica vakken heeft hij gevolgd aan Tilburg University. Hoewel hij in eerste instantie twijfels had over het informatica aspect van de studie is Ruud er gaandeweg toch achter gekomen dat hij wel degelijk aanleg en plezier in had.  

Na zijn studie besloot Ruud een master in het buitenland te gaan volgen. Hij had nog geen idee wanneer hij dit zou doen en voor hoelang, toen er een nieuwe master beschikbaar kwam als duaal traject waarin hij twee masterdiploma’s als resultaat kon krijgen. De master die Ruud in het buitenland heeft gevolgd is de master Global IT Management aan de Universiteit van Turku, Finland. Ruud mag met trots mededelen dat hij de master Information Management aan Tilburg University cum laude heeft afgerond. Hij mag zich nu dus ook een professional noemen in dit vakgebied.  

“Ironisch genoeg is informatica uiteindelijk wel mijn werk geworden”- Ruud van Cruchten  

Tijdens zijn studie aan de universiteit heeft Ruud zichzelf kunnen ontwikkelen aan de hand van kennis die hij vergaarde door zijn bijbanen. Zo heeft hij tijdens het werken bij de servicedesk van de IT-afdeling aan Tilburg University veel geleerd over de uitvoer en implementatie van ITIL-processen. Kennis die hij zowel tijdens zijn studie als in de praktijk goed kon inzetten. Zo groeide Ruud binnen de IT-afdeling uit van servicedesk medewerker naar SQL-ontwikkelaar (applicatieontwikkelaar). Door de nodige ambitie en doorzettingsvermogen heeft hij hier in korte tijd veel bijgeleerd over softwareontwikkeling volgens de scrum methodiek. Zijn afstudeerscriptie heeft Ruud gewijd aan het toepassen van Proces Mining op de Supply Chain Managementafdeling van ASML te Eindhoven. Hier heeft hij de processen en goederenstromen in kaart gebracht door middel van data-analyse om zo efficiëntere processen te creëren binnen de Supply Chain van ASML.  

Van bijbaan naar vaste medewerker 

In de zomer van 2013 werd Ruud benaderd of hij een bijbaantje wilde bij Ponthus. Hierin mocht hij de mogelijkheden van QlikView (datavisualistie tool) uitzoeken en een proof of concept dashboard maken. Sindsdien heeft hij Ponthus niet meer verlaten en is Ruud uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde medewerker binnen het team.  

Toekomstvisie Ruud: “Het bijblijven op het kennisgebied van BI & Data Science door zowel onderzoek te doen als samenwerkingen met de business op te zoeken. Ponthus deelt deze ambitie ook met mij.” 

Na een lange reis door Nieuw-Zeeland, is Ruud opnieuw begonnen bij Ponthus en kreeg hij de vrijheid zijn masterscriptie te herschrijven naar een wetenschappelijk paper. Hij heeft dit ook gepresenteerd op de internationale conferentie Research Challenges in Information in Nantes, Frankrijk. Als eerste project kon Ruud meteen aan de slag voor woningcorporatie Rochdale te Amsterdam. Partnerbedrijf PWCo heeft hier een project, namelijk dashboards maken voor de managementinformatie voor allerlei afdelingen en daarnaast dashboards voor het valideren en monitoren van de kwaliteit van het datawarehouse.  

Ruud werkt vaak in teamverband, zowel bij klanten als bij partners van Ponthus. Zo heeft hij de opdracht voor Rochdale met drie andere collega’s mogen starten. Hiernaast begeleidt Ruud studenten binnen de stagetrajecten van Ponthus. Hierdoor is hij betrokken bij verschillende onderzoeken waar hij zelf ook weer veel van kan leren.  

“Binnen Ponthus ben ik altijd wel met iets bezig, verveling bestaat niet. Zo werk ik graag aan de dashboards maar kan ik ook zeker genieten als ik studenten zie groeien”- Ruud 

Waarom Ponthus? 

Bij Ponthus sprak het type bedrijf, de werkzaamheden en de visie in combinatie met de samenwerkingsverbanden hem aan. Aangezien het nog een relatief klein bedrijf betreft, werd Ruud niet zomaar een nummertje op de afdeling. Hij kreeg hierdoor het gevoel dat hij meer waarde kon toevoegen aan de groei van het bedrijf. Samen werken aan de toekomst.  

Diversiteit vindt Ruud van groot belang. Wat hij zo speciaal vindt aan Ponthus is dat er sprake is van meerdere partners en klanten, in verschillende markten waar ook diverse projecten voor worden uitgevoerd. De ene dag ben je actief binnen een woningcorporatie en de andere dag ben je bezig met procesoptimalisatie in een productiefabriek. Omdat Ponthus een leuk en divers netwerk heeft zie je dat je de ervaring die je bij de ene klant opdoet kunt gebruiken bij een andere klant.  

“Het is beter om te focussen op meerdere markten dan slechts één type klant of segment, dit levert namelijk mooie kruisbestuivingen op.”- Ruud  

Buiten het werk 

Buiten zijn werk vindt Ruud het leuk om te gaan wandelen. Omdat hij recent een huis heeft gekocht heeft hij ook leren klussen wat hem ook erg goed beviel. Ruud is woonachtig in Tilburg en heeft last van de nodige files als hij naar Ponthus of naar de klant vertrekt Hij merkte in de zomer dat hij met zijn motor een ideaal vervoersmiddel had om deze te vermijden. Het motorrijden bevalt hem zo goed dat hij zowel zakelijk als privé iedere dag op twee wielen te vinden is. Omdat Ponthus dit graag wilde stimuleren hebben zij geholpen met het regelen van een lease motor. Ik ben Ponthus hier ook erg dankbaar voor zegt Ruud. Tot slot houdt Ruud van lezen, zowel voor zijn vakgebied (ontwikkelen van kennis) als thrillers.  

Ruud: “Mijn credo is: alles kan. Technisch gezien kunnen wij vaak alle wensen realiseren, maar ik denk altijd eerst met de klant mee of de gevraagde oplossing ook de beste is”